• Novinky

            • Dénes György 100

            •  

              Dénes György költő születésének 100. évfordulója alkalmából a pelsőci Dénes György Alapiskola versillusztráló, vers- és prózaíró versenyt hirdetett a felvidéki alapiskolák számára.

              A verseny több korcsoportban zajlott. A VI -VII. osztályos tanulók korcsoportjában Kiss Denis A Hold sötét oldala c. versével 2. helyezést, Danič Dávid Károly A tavasz c. versével 3. helyezést ért el.

              A VIII - IX. osztályos tanulók korcsoportjában Néma Emese Egy különleges bál cìmű elbeszélésével 1. helyezést, Šìpoš Mária Az én Petőfi Sándorom c. novellájával 2. helyezést, Kunc Olìvia Mesevilág c. életmeséjével 3. helyezést értek el. Gratulálunk az elért eredményekhez!

              Felkészítő pedagógus: Mgr. Šóšik Tìmea

            • Simonyi Zsigmond helyesírási verseny

            •  

              A 2022/23-as tanévben a Simonyi Zsigmond helyesírási versenyen részt vettek a Felvidék, Kárpátalja, Erdély, a Vajdaság és a Muravidék tehetséges tanulói. A versenynek tehetséggondozó, kultúraőrző szerepe is van. A verseny 1. fordulójának eredményes megoldói: Gjergji Izabella, Néma Emese és Kunc Olìvia. Gratulálunk!

              Felkészítő pedagógus: Mgr. Šóšik Tìmea

            • Katedra Irodalomverseny, Pénzes István Anyanyelvi Vetélkedő

            •  

              A 2022/23-as tanévben is rendhagyó módon, 2 kategóriában zajlott a Katedra Irodalomverseny. A levelező fordulóban 124 csapat mérhette össze tudását, akik nagyon felkészültek voltak. Sok esetben csak a jutalompontos feladatok döntötték el, hogy ki kapjon meghívót az országos megmérettetésre. A 6. osztályos tanulóink Borbély Melinda, Farkaš Klaudia, Édes Lőrinc Nemere Istvántól A fantasztikus nagynénit olvasták, s részese voltak egy fantasztikus vakációnak Csabával, Hubával és Amália nénivel a Balaton partján.

              A 2. kategóriában a 7. osztályos tanulóink, Gjergji Izabella, Václav Sarolta, Bende Zara Amina versenyeztek, akik időutazáson vehettek részt Wéber Anikó: Az ellenállók vezére cìmű ifjúsági regényének köszönhetően.

              A nyelvvel való játékra, kisebb szótárazásra, böngészésre épültek a Pénzes István Anyanyelvi Vetélkedő fordulói. A 8. osztályból Horváth Zsófia, Kunc Olìvia, a 9. osztályból Šìpoš Mária képviselte iskolánkat. Diákjaink a középmezőnyben végeztek. Köszönjük iskolánk reprezentálását!

              Felkészítő pedagógus: Mgr. Šóšik Tìmea

            • Médiasztár országos diákújságíró és diákfotós verseny döntő fordulója

            • A gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola és Iparművészeti Magániskola június 1-jén XIV.alkalommal rendezte meg a Médiasztár országos diákújságíró és diákfotós verseny döntő fordulóját, ahova az egész évben zajló levelező forduló 10 legmagasabb pontszámot elért versenyzője kapott meghívást az ország minden szegletéből. Kunc Olívia a diákújságírók II. kategóriájában versenyzett. A döntő két órán keresztül zajlott, három feladatot kellett teljesíteniük a versenyzőknek: felhívást készíteni a 15. Médiasztárra, hírt írni megadott szituáció alapján, valamint glosszát írni. Olívia kitűnően teljesített, pontos, precíz , de ugyanakkor kreatív írásai elnyerték a zsűri tetszését. Néma Emese a fotósok táborában versenyzett. A zsűri több órán keresztül értékelte a versenyzőknek a levelező fordulóban, illetve a döntőben készített képeit. Emese nagyon ügyesen bizonyította, hogy nemcsak kitűnő fotós, de nagyon jó előadó is. Mindkettőjüknek szívből gratulálunk! Felkészítőjük Renczés Nóra tanító néni.

            • Természetiskola Búcs

            • 1. nap.

              Szállásunkat elfoglaltuk, ebéd után pedig megnéztük a babamúzeumot. A délután további részében a tábor játszóterét vettük birtokunkba. A vacsora után kvízjátékokkal folytatódott az este.

              2. nap

              Reggeli után az 1. csoport íjászkodással kezdett, a 2. csoport krumplispogácsát sütött a mesekonyhában, a 3. csoport üvegfestéssel foglalkozott. A csoportok cserélődtek. Délután "leszakadt az ég" és a tervezett számháború helyett maszkabált tartottunk. Utána a gyerekek felkészültek az esti Ki mit tud előadásra, amin nagyon jól szórakoztunk. Majd a napot horgászással és sétával zártuk.

              3. nap

              A délelőtt folyamán palacsintát sütöttünk, íjászkodtunk. A parasztolimpián a gyerekek kipróbálhatták a kukoricamorzsolást, lemérték a lemorzsolt kukoricát majd megetették a háziállatokkal. Délután lementünk a faluba fagyizni és megnéztük a Szent István parkot. A nap további részében táncot tanultunk Balogh Róbert tánctanárral, amit a vacsora után közösen előadtunk.

              4. nap

              A reggeli után átvonultunk a parasztkonyhára és közkívánatra ismét krumplispogácsát sütöttünk. Mások képet festettek vagy a játszótéren szórakoztak. Délután csobbantak egyet a jakuzziban majd 3 csapat mérkőzött egymással a számháborúban. A napot retro diszkóval zártuk.

              5.nap

              Az utolsó nap reggelén már mindenki nehezen ébredt. Reggeli után átvonultunk a bortemplomba, ahol középkori hangulatban értékeltük az egész hetet. Megtanultuk a Mátyás király dalt, kiosztottuk a megérdemelt okleveleket, majd a borospincéhez tartozó alagúton keresztül visszajutottunk a panzióba. Ezután becsomagoltunk, a finom ebéd után pedig elbúcsúztunk és elindultunk haza. Köszönjük Tábor Resort Vintop Karkó!

               

              Új galériát helyezett a fényképalbumba

            • Tanulmányút Selmecbányára

            • A Nemzeti Tehetség Programnak köszönhetően a Mentor TT 2023. május 29-én a Kincskeresők országos konferenciáján sikeresen szerepelt diákok számára tanulmányutat szervezett Selmecbányára. Tanulóink közül Kunc Olìvia és Néma Emese vehetett részt a tanulmányi kiránduláson, akik értékes élményekkel gazdagodva értek haza.

            • A XIV. Médiasztár országos verseny

            • A XIV. Médiasztár országos versenybe iskolánkból Kunc Olívia és Néma Emese nevezett be. Olívia az év diákújságírója, Emese pedig az év diákfotósa címért szállt versenybe. A lányok sikeresen abszolválták a háromfordulós egyéni levelezőversenyt. Kunc Olívia a médiában előforduló műfajokkal kapcsolatos kreatív feladatokat oldott meg , amelyeket beleszőtt a saját írásába. Néma Emese pedig fotósorozatot készített egy előre meghatározott témára. Teljesítményük alapján mindketten bejutottak az országos döntőbe, amelyet június 1-jén tartanak a Gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskolában. Gratulálunk, sok sikert a döntőben!Felkészítő pedagógus: PaedDr. Renczés Nóra

            • Versünnep

            •  

              Május 19-21-ig zajlott Budapesten a Versünnep Fesztivál elődöntője. Iskolánkat hat versmondó képviselte: Gjergji Lilien, Rehák Linda, Budai Mátyás, Bukovský Zsófia, Gjergji Izabella és Bugár Abigél. A színvonalas produkciók után a zsűri értékelte a szavalók, verséneklők előadását, majd a három napig tartó rendezvény befejezése, valamint a sok versenyző meghallgatása után meghozta döntését. A deáki szavalók közül Rehák Linda bejutott a Budapesti Operettszínházban tartandó döntőbe, a Seregszemlére. Felkészítőjük Renczés Nóra tanító néni. Mindenkinek szívből gratulálunk, további sok sikert kívánunk!

            • A Csillagoknak teremtője országos népdalverseny

            • Tizenötödik alkalommal, a koronavírus-járvány miatt 3 évnyi kihagyás után először szervezték meg újra Felsőszeliben a Csillagoknak teremtője országos népdalversenyt. A népdalverseny az évek során országossá nőtt, a résztvevők Komáromtól a keleti településekig számos helyről érkeznek minden évben. Idén iskolánkat minden kategóriában egy-egy tanuló képviselte a versenyen. Rehák Linda, Šipoš Kiara és Édes Ábel. Közülük az 1. kategóriában Rehák Linda az előkelő 2. helyen végzett. Felkészítőjük Bombic Melinda tanító néni. Mindenkinek gratulálunk!

            • Kirándulás Pápán

            • A Szövetség a Közös Célokért (SZAKC) társulás, mint a Petőfi 200 program felvidéki lebonyolítója jóvoltából diákjaink egynapos tanulmányi kirándulás keretében megtekintették a Pápán található Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeit.

              Ezen belül a Petőfi-emlékévhez kapcsolódó kiállítást, majd részt vettek a Petőfi személyéhez kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozásokon. A városnézés alatt megnézhették, hol járt a költő iskolába, hol volt elszállásolva tanulmányai idején.

            • A XIII. Ipolyi Arnold Országos Magyar Népmesemondó

            •  

              Verseny regionális elődöntőjét május 11-én tartották Zsigárdon. Iskolánkat 5 mesemondó képviselte: Rehák Linda, Édes Ábel, Bende Zara Amina, Néma Emese és Szalóci András. Mesemondás után a tájházban vehettek részt a versenyzők kézműves foglalkozáson. A zsűri döntése alapján arany sávba mesélte magát: Rehák Linda, Édes Ábel és Szalóci András. Ezüst minősítést pedig Bende Zara Amina és Néma Emese érdemelt ki. Felkészítőjük Renczés Nóra tanító néni. Mindenkinek szívből gratulálunk!

            • Határtalanul – vendégeket fogadtunk

            •  

              2023. május 12-én a Határtalanul program keretén belül pedagógusaikkal iskolánkba látogattak a budapesti Gyulai István Általános Iskola hetedikesei. Vendégeinket egy rövid kultúrműsorral vártuk.

              Látogatóink egy sokszínű akrobatikus gimnasztikai előadást rögtönöztek számunkra a tornateremben. Köszönjük!

            • MEGHÍVÓ

            •  

              A Deáki Alapiskola sok szeretettel meghívja Önöket az anyák napi esztrádműsorra május 10-én 16:30 órai kezdettel a deáki kultúrházba. Fellépnek az iskolánk tanulói. A belépődíjjal az iskolában folyó oktatást támogatja, melynek összege 2€.

              Mindenkit szeretettel várunk!

            • Erdélyi tanulmányút

            •  

              A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének jóvoltából iskolánk 14 tanulója a 6-9. osztályokból részt vehetett „A Kárpát-medence magyarlakta területeinek megismerése ” című pályázat kirándulásán április 28. és május 2. között. A hosszú és fáradságos út Erdélybe vezetett, de a program feledtette az utazás fáradalmait. A második napon megtekinthettük Tamási Áron szülőházát és síremlékét Farkaslakán, majd szemtanúi lehettünk, hogyan dolgozzák fel a kibányászott sótömböket. A parajdi sóbánya 120m-es mélységébe autóbusszal vittek le bennünket. Hatalmas termekben különféle szabadidős tevékenységek állottak rendelkezésünkre, hogy az aktivitásoknak köszönhetően mélyebben szívhassuk le a gyógyító sós levegőt. Ezután szétnézhettünk és vásárolhattunk a korondi vásárban.

              Székelyudvarhelyen a szobor parkban Erdély történelmének jeles alakjai mellszobrainál hallgathattuk idegenvezetőnk előadását.

              A harmadik nap megtekintettük a zeteváraljai víztározót, láttuk az újfalvi kőfejtőt. Egy szép sétát tehettünk a Békás-szoroson keresztül és megismerkedtünk a Gyilkos-tó kialakulásával, történetével.

              A negyedik nap Szentegyházáról traktorral tettünk egy kirándulást a Hargitán a 12 km-re levő Madaras-csúcsra, este pedig táncházban moldvai táncokat tanulhattunk.

              Az ötödik napon, úton hazafelé megálltunk Székelykeresztúron Petőfi körtefájánál, ahol utoljára szavalta el az Egy gondolat bánt engemet c. versét. Tovább Fehéregyházán megtekintettük Petőfi Sándor emlékművét. Itt látták utoljára a költőt, ahogy fehér ingben, a dombról lefelé menekül Brassó irányba az orosz csapatok elől. Utolsó állomásunk a közeli Segesvár volt, ahol megtekintettük a vár környékét és láttuk Vlad Drakula gróf szülőházát is.

              Nagyon tartalmas, szép, élményekben gazdag kiránduláson vehettünk részt, ahol új barátságok kötődtek. Reméljük, máskor is lesz alkalmunk részt venni egy ilyen csodálatos kiránduláson.

              A tanulmányút a "Határtalanul! - A Kárpát-medence magyarlakta területeinek megismerése" című pályázat keretein belül a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával az SZMPSZ szervezésében valósult meg.