• Novinky

            • Mesemondó fesztivál

            • December 6-án kis mesemondóink, Molnár Anna Laura és Édes Ábel , részt vettek a Csemadok által szervezett Mesemondó fesztiválon. Az oklevelek kiosztásakor Mikulás bácsi ajándékát is átvehették. Felkészítő pedagógus: PaedDr. Renczés Nóra. Gratulálunk!

            • XVIII. Cogito esszéíró pályázat

            • Az SZMPSZ Pozsony-Szenc TVés a pozsonyi Duna utcai Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium ősszelmeghirdette a XVIII. Cogito esszéíró pályázatot 14-16 éves tanulók számára azzal a céllal, hogy föltérképezze a szlovákiai magyar fiatalok kulturális életét, környezetét, gondolkodását, véleményét. Nagy dolog,ha a mai rohanó világban egy fiatal okostelefon helyett tollat ragad. Kunc Olivia, iskolánk 8.osztályos tanulója gyakorlott esszéíró. Számos pályázatra nyújtotta már be tollban mondott gondolatait. A Cogito versenyen Olívia kiváló teljesítményéért oklevelet vehetett át. Felkészítő pedagógus: PaedDr. Renczés Nóra. Gratulálunk!

            • XIX. Bibliaismereti Verseny - Martos

            •  

              Ez évben november 26-án került megrendezésre Martoson a Komáromi Egyházmegye Bibliaismereti versenye, melynek témája az ószövetségi testvérpár -Jákob és Ézsau- története volt. A megmérettetésen 4 csapat vett rész, a 4-ik osztálytól egészen a 9-ik osztályig. A maguk csoportján bévül: Édes Ábel, Budai Mátyás, Szabó Adorján, Cserge Dávid, Kment Zoé, Mészáros Bea arany sávos besorolást, Néma Emese, Szabó Vivien, Csimma Zsóka Sára ezüst sávos besorolást, Édes Lőrinc és Danič Dávid Károly pedig bronz besorolást ért el. Felkészítőjük Édes Réka lelkésznő volt. Hála és köszönet a kitartásért, tanulásért, ügyességért és az elért eredményért!

            • Pislákoló mécses vers- és prózamondó verseny

            • A Pislákoló mécses vers- és prózamondó versenyt december 3-án tartották Komáromban a Selye János Egyetem Konferencia-központjában. Az országos szavalóversenyen iskolánkat 10 tanuló képviselte. Az eredményhirdetés előtt a "Rege a tűzről és a jácintról" c. csodálatos előadást tekintettük meg Kiss Szilvia és Gál Tamás színművészek tolmácsolásában. Tanulóink nagyszerű eredményeket értek el: Rehák Linda arany 1.helyezett, Budai Mátyás arany 2. helyezett lett, ugyancsak arany 2.helyen végzett Bugár Abigél, Bukovský Zsófia arany 3. lett és Kment Zoe arany sávos minősítést ért el. Ezüst sávosaink: Gjergji Lilien, Gjergji Izabella és Šipoš Mária. Bronz sávos besorolást ért el Bende Zara Amina és Václav Sarolta. Felkészítő tanár: Renczés Nóra. Nagy gratula, nagyon büszkék vagyunk rátok!

            • A XVI. Kulcsár Tibor Vers-és Prózamondó Verseny

            • 2 év kihagyás után idén újra megrendezték Pozsonyban a XVI. Kulcsár Tibor Vers-és Prózamondó Versenyt az alapiskolák 8.- és 9.-es diákjainak és a középiskolásoknak. Iskolánkat Bugár Abigél, Szalóczi Boglárka és Šipoš Mária képviselte az országos megmérettetésen. A Culka Ottó színművész, Katona Eszter színészhallgató és Nagy Ádám művészeti egyetemi hallgató alkotta zsűri jó tanácsokkal, észrevételekkel látta el a versenyzőket. A vers kategóriában Bugár Abigél a 3.helyen végzett, Šipoš Mária kiváló teljesítényéért oklevelet kapott. A próza kategóriában Szalóczi Boglárka az 1.helyet érdemelte ki. Nagy gratula, lányok!

            • Gyakorlókonyhánk bővülése

            • Iskolánk gyakorlókonyhája új felszereléssel bővült. Köszönjük Gjergji Bukovsky Zsuzsanna anyagi támogatását, amin meg tudtuk venni a szükséges eszközöket.

            • Az ovisok látogatása

            • Ismét kedves vendégeket fogadtunk az iskolánkban. Szép számban jöttek el ismét az ovisok, hogy egy közös órát töltsenek el az iskola kisdiákjaival. Most a tornateremben játszottak, versenyeztek, táncoltak. A jókedv most sem hiányzott, mindenki nagyon jól érezte magát.

              Új galériát helyezett a fényképalbumba

            • Karácsonyi játék- és könyvbörze

            • Kedves Gyerekek!

              A téli szünet előtti héten, 2022. dec. 21-én karácsonyi játék- és könyvbörzét tartunk iskolánkban. Hozzátok el megunt, de jó állapotban lévő játékotokat, könyveteket, mely örömet szerezhet más gyereknek. Mielőtt bármit is elhoztok, kérjétek szüleitek engedélyét! A játékokat és a könyveket már hétfőtől leadhatjátok az iskolában, melyeket a többiek majd megvásárolhatnak. A befolyt összeget iskolánk támogatására fordítjuk.

            • Advent

            • November 27-én ismét kigyúlt az 1. gyertya a falu főterén álló adventi koszorún. Az ünnep hangulatát emelte iskolásaink rövid műsora is.

            • Díszes matricák

            • Iskolánk öreg lépcsői megújultak, díszes matricákat kaptak. A matematika és kémia órákat támogató lépcsőmatricákat Václav Dudás Klára szponzorálta. Reméljük, diákjaink hasznára válik, és játszva elsajátítják a nehezebb képleteket, vegyjeleket, megnevezéseket. Köszönjük a támogatást!

            • A VII. Hol volt, hol nem volt...kerületi mesemondó verseny

            • A VII. mesefesztivál keretein belül megrendezésre került a VII. Hol volt, hol nem volt...kerületi mesemondó verseny. A versenyzőknek a Grimm testvérek meséi közül kellett választaniuk. Három kategóriában zajlott a kerületi verseny Nyitrán, amely 2022. november 18-án valósult meg. Iskolánkat Édes Ábel képviselte, aki a járási versenyről továbbjutott a kerületi fordulóba. Ábel nagyon ügyesen adta elő meséjét. Szívből gratulálunk!

            • Járási sakkbajnokság

            • A Deáki Alapiskola diákjai 2022. november 21-én elfogadták a Zsigárdi Sakk Klub meghívását, s részt vettek a járási sakkbajnokságon. Bár az iskolai sakk szakkörünk csak októbertől kezdte meg működését, tapasztalatszerzés szempontjából elfogadtuk a meghívást. Az alacsony részvétel miatt az alap- és középiskolás diákok egy kategóriát képeztek.

              Az őszi sakkversenyen iskolánkat a következő tanulók képviselték: Kunc Olívia (8.o.), Laky Balázs (7.o.), Kiss Denis (7.o.), Šípoš Kiara (7.o.), Édes Lőrinc (6.o.), Kőrösi Márk (5.o.), Édes Ábel (4.o.), Varga Viktor (3.o.). A fiúk népes kategóriájában helyezést nem sikerült elérnünk, azonban büszkék vagyunk ifjú sakkpalántáinkra, akik merészen vágtak bele a munkába. Lányaink közül Kunc Olívia 1. helyezést, Šìpoš Kiara pedig 2. helyezést ért el, ezzel bejutottak a kerületi fordulóba. Minden versenyzőnek szívből gratulálunk!

            • "Magyarnak lenni: nagy s szent akarat"

            • A Palóc Társaság 2022-ben ismét meghirdette Ipolyság szülöttének, Sajó Sándor költő születésének 154. évfordulója tiszteletére a "Magyarnak lenni: nagy s szent akarat" címmel megrendezett nemzetközi szavalóversenyt. A verseny kiírása szerint felső tagozatos szavalók vehettek részt egy Sajó Sándor- verssel, valamint egy tetszés szerinti hazafias költeménnyel. Iskolánk két 6.osztályos tanulója, Danič Dávid Károly és Édes Lőrinc vett részt az ipolysági megmérettetésen. A fiúk kiválóan szerepeltek. Danič Dávid Károly a zsűri különdíját érdemelte ki a kitűnő előadásmódért és versválasztásért, Édes Lőrinc pedig oklevélben részesült. Nagy gratula, fiúk! Ügyesek voltatok!

            • Kossányi Szavalóverseny

            • Iskolánk vers-és prózamondói idén is részt vettek a szentpéteri Kossányi Szavalóversenyen. A verseny kiírása szerint külhoni költők, írók műveivel neveztünk be a versenybe, a produkciókat online küldtük a szakmai zsűrinek. A neves zsűri megnézte és értékelte a 74 felvételt. A versenyzők az elért pontszámok alapján minden kategóriában egységesen, sávokba lettek sorolva.

              Az arany sávos besoroláshoz minimun 47 pontot, az ezüst sávhoz pedig 41 pontot kellett begyűjteni a versenyzőknek. A zsűri tagjai: Dr. Lutter Imre (A MAGYAR VERSMONDÓK SZÖVETSÉGÉNEK ELNÖKE), Gál Tamás ( A KOMÁROMI JÓKAI SZÍNHÁZ IGAZGATÓJA), Gál Réka Ágota és Bukovszky Orsolya ( harmadéves színművészhallgatók). 13 tanulónk vett részt a megmérettetésen. Íme az eredmények: A II. vers kategóriában Rehák Linda arany (2. hely), Gjergji Lilien arany ( 3.hely) lett. További arany sávosaink: II-III.kategóriában: Kment Zoe arany (3. hely) lett prózában, Bukovský Zsófia szintén arany (3. hely) lett versben, IV-V. vers kategóriában Bugár Abigél arany (3. hely), Gjergji Izabella pedig ugyancsak arany sávot érdemelt ki. Ezüst sávosaink: Budai Mátyás, Mészáros Beáta, Šipoš Kiara, Václav Sarolta, Šipoš Mária. Bronz sávot ért el: Édes Ábel és Farkaš Adrián. Szívből gratulálunk minden résztvevőnek, köszönet felkészítőjüknek, Renczés Nóra tanító néninek!

            • Kincskeresők

            • November 10-én iskolánk négy 8.osztályos diákja, Bugár Abigél, Kunc Olívia, Néma Emese és Szalóczi Boglárka részt vett a Kincskeresők -helyi értékeket kutató diákok XVII. országos konferenciáján, amelyet Galántán rendeztek. Lányaink ügyesen, bátran helytálltak, érdekesen mutatták be Deáki egy-egy hétköznapi hősét. Olívia dédmamája élettörténetét mutatta be, Emese elmesélte méhész dédapja munkásságát, tapasztalatait, Abigél és Boglárka pedig Takács Rozália életét , valamint részvételét a varsói Világifjúsági Találkozón. További érdekes és értékes helytörténeti kutatást hallgattak meg Szlovákia egész területéről kelettől nyugatig. Az eredményhirdetéskor Kunc Olíviát és Néma Emesét arany sávval , Bugár Abigélt és Szalóczi Boglárkát ezüst sávval jutalmazta a zsűri. A lányok a nagy tapsot nagyon megérdemelték. Gratulálunk!

            • A színek hete!

            • Őszi színekbe öltözött a természet. Mi is egy kis színt viszünk a szürke hétköznapokba. Ismét itt a "színek hete"! Mindennap egy megadott színű pólóban, ruhában érkezünk. A hétfő a fekete-fehér nap volt!

              A keddi napon a sárga levelek és a kék égbolt árnyalatai tükröződtek a ruháinkon. Rövid fénykép-összefoglaló a mai napról.

              A szerda a zöld és a narancs szìnek hangulatában zajlott. A vidám, élénk szìnű ruhadarabok reményt és optimizmust sugároznak. A zöld nyugtató hatású. Enyhìti a szorongást. A narancs pedig melegséget sugall.

              A csütörtöki nap a piros és a barna szìnek napja volt. A szeretet, a szerelem szìne minden diák ruháján látható volt.

              A pénteki nappal befejeződött a "Szìnek hete". Ma az ősz szìneit vonultattuk fel. Jelszavunk: "Minél tarkább, annál ősziesebb!"

               

            • XVI. Kulcsár Tibor Vers-és Prózamondó Verseny

            • 2 év kihagyás után idén újra megrendezték Pozsonyban a XVI. Kulcsár Tibor Vers-és Prózamondó Versenyt az alapiskolák 8.- és 9.-es diákjainak és a középiskolásoknak. Iskolánkat Bugár Abigél, Szalóczi Boglárka és Šipoš Mária képviselte az országos megmérettetésen. A Culka Ottó színművész, Katona Eszter színészhallgató és Nagy Ádám művészeti egyetemi hallgató alkotta zsűri jó tanácsokkal, észrevételekkel látta el a versenyzőket. A vers kategóriában Bugár Abigél a 3.helyen végzett, Šipoš Mária kiváló teljesítényéért oklevelet kapott. A próza kategóriában Szalóczi Boglárka az 1.helyet érdemelte ki. Nagy gratula, lányok!

            • „Deáki Deákok, avagy Diákélet Deákiban“


            • Iskolaújságunk őszi számát diákjaink szerkesztették. Szerkesztőink, riportereink szorgos munkájának eredménye a megújult iskolaújság, amit a Bethlen Gábor Alap támogatott.

              A támogatásból biztosítottuk a nyomtatáshoz szükséges eszközöket: a nagykapacitású színes nyomtatót, a laptopot és az irodapapírt.

              A „Deáki Deákok, avagy Diákélet Deákiban“ a közlejövőben színes kiadásban olvasható.


            • Új tornaszerek

            • Tanulóink nagy örömére Nyitra megye anyagi támogatásával az iskola új tornaszerekkel bővült. Diákjaink nemcsak a tornaórákon, hanem egyéb iskolán kívüli tevékenységeken, érdekkörökön, sportnapok keretén belül is rendszeresen használhatják a megvásárolt tornaszereket.

              S finančnou podporou Nitrianskeho samosprávneho kraja sme rozšírili vybavenie telocvične. Deti ich môžu využiť nielen na hodinách telesnej výchovy ale aj pri príležitosti športových dní a krúžkových činností.