• Novinky

            • "Terülj, terülj asztalkám!"

            •  

              Az e heti regionális órán az 5. osztályban a disznóvágás volt a tananyag. Nemcsak beszélni, de kóstolni is szerettek volna a tanulóink. Mindenki hozhatott kóstolót, amit a hűtő, kamra adott.

            • Anyanyelvünk összeköt! - a Csemadok esszéíró-pályázatának kiértékelése

            •  

              A Csemadok Országos Elnöksége esszéíró pályázatot hirdetett az általános iskolák felső tagozata, a középiskolások és a felnőtt nemzedék számára. A pályázat célja, hogy megemlékezzünk a magyar nyelv, illetve a magyar szórvány napjáról. Az esszék tárgya az anyanyelvhez és szülőföldhöz való ragaszkodás, a nemzeti identitás kérdésköre, valamint a kisebbségi sors vállalása volt. A pályázatba az idei tanévben három tanulónk kapcsolódott be. Néma Emese (8.o.), Kunc Olívia (8.o.) és Šípoš Mária (9.o.). Šípoš Mária különdíjban, azaz alkotói könyvjutalomban részesül. Esszéje a Csemadok Első Kézből című lapjában jelenik majd meg.Büszkék vagyunk pályázóinkra, ugyanis elkötelezettek nemzeti közösségünk és az anyanyelvünk sorsa iránt. Gratulálunk az elért eredményhez!Felkészítő pedagógus: Mgr. Šóšik Tímea

            • Tompa Mihály Országos Verseny 3. kategóriájának iskolai fordulója

            • Január 26-án tartottuk a Tompa Mihály Országos Verseny 3. kategóriájának iskolai fordulóját. Résztvevő szavalóink: Bende Zara Amina, Bugár Abigél, Gjergji Izabella, Kiss Denisz, Sipos Kiara, Sipos Mária, Szalóczi Boglárka,Václav Sarolta. Valamennyien nagyon szépen teljesítettek. A járási fordulóban Bugár Abigél, Gjergji Izabella, Sipos Mária és Szalóczi Boglárka képviseli iskolánkat. Mindannyiuknak gratulálunk, a továbbjutóknak sok sikert kívánunk!

              Felkészítő pedagógus: PaedDr. Renczés Nóra

            • A magyar kultúra napja

            • A magyar kultúra napjára iskolánkban is felhìvtuk a figyelmet. A magyar órák keretein belül megbeszéltük a Himnusz keletkezésének körülményeit.

            • Deák András Emlékverseny

            • Iskolánk 8. osztályos tanulója, Bugár Abigél a budapesti Deák András Emlékverseny asztalitenisz tornán 1.helyezest ért el. Gratulálunk Abigél!

              Felkészítő pedagógus: Bugár Mónika

            • Tanulmányìró pályázat

            • A Palóc Társaság a 2022/23-as tanévben 27. alkalommal hirdette meg tanulmányìró pályázatát az alapiskolás tanulók, a középiskolás diákok és a felnőttek számára. A 92 pályázótól beérkező 96 pályaművet Kolonczay Katalin rádiós és televíziós szerkesztő, magyartanár vezette értékelő bizottság értékelte. A dìjkiosztó ünnepséget a Himnusz befejezésének 200. évfordulóján a budapesti Aranytìz Kultúrház épületében tartották január 22-én. A pályázatra Kunc Olìvia (8.o.) és Šìpoš Mária (9.o.) küldte be munkáját. Tanulóink kiváló esszéket ìrtak, amik iskolaújságunk hasábjain olvasható. Kunc Olìvia dicséretben, Šìpoš Mária pedig 1. dìjban részesült. Szívből gratulálunk a kiváló teljesítményhez!

              Felkészítő: Mgr. Šóšik Tìmea

            • A MAGYAR KULTÚRA NAPJA

            •  

              1823. január 22-én, 200 évvel ezelőtt tisztázta le Kölcsey Ferenc a Himnusz kéziratát. Erre az eseményre emlékezve a mai nap ünnepeljük a magyar kultúra napját.

            • Lövészverseny

            • Diákjaink 2023. január 19-én járási lövészversenyen vettek részt (Slavia – 4,5 mm – szélpuska). 4 kategóriában versenyezve a következő eredményeket értük el:

              Egyéni – idősebb fiúk kategória:

              Szalóci András – 4. hely

              Császár Botond – 6.hely

              Kiss Denis – 9. hely

              Pavel Ricsi – 10. hely

              Kovács Dominik – 12. hely

              Egyéni – idősebb lányok kategória:

              Bugár Abigél – 2. hely

              Szalóczi Boglárka – 3. hely

              Horváth Zsófia – 4. hely

              Egyéni – fiatalabb fiúk kategória:

              Danič Dávid Károly – 1. hely

              Krisztián Füzék – 2. hely

              Lencse Gábor – 4. hely

              Édes Lőrinc – 5. hely

              Csapatok – idősebb diákok kategória:

              2. hely – Szalóci András, Császár Botond, Kiss Denis

              3. hely – Bugár Abigél, Szalóczi Boglárka, Horváth Zsófia

              Csapatok – fiatalabb diákok kategória:

              1.hely – Danič Dávid Károly, Lencse Gábor, Édes Lőrinc

              A kiértékelés után a versenyzők a Szülői Szövetség által támogatva egy jutalom ebéden vehettek részt!

              A kerületi versenyre az 1. helyezettek jutottak tovább. Az elért eredményekért gratulálunk és a továbbjutóknak további sok sikert kívánunk!

              Felkészítés: Mgr. Jonás Gábor

            • Mézeskalács sütés

            • A mai nap a karácsonyi készülődés jegyében zajlott. Alsó tagozatos tanulóink illatos mézeskalácsokat sütöttek.

              Új galériát helyezett a fényképalbumba

            • Karácsonyi műsor

            • Ismét itt az év legszebb ünnepe, a karácsony. Az 1. osztály egy tánccal szeretne kedveskedni a szeretet ünnepe alkalmából. Ezúton kívánunk mindenkinek áldott, békés, boldog karácsonyt!

              Karácsony közeledtével melegség tölti el szìvünket. A 2. osztályos tanulóink egy tánccal szeretnék kifejezni a készülődés, a várakozás boldogságos perceit. Boldog karácsonyt mindenkinek!

              Az ünnep hangulatában a szeretteinkre figyelünk. Egy-egy pillanatra megállunk a rohanó világban, és számvetést készìtünk az elmúlt évről. Felidézzük a legszebb pillanatokat és minden szépséget, jóságot elraktározunk. Kellemes karácsonyi ünnepeket kíván a 3. osztály!

              Nem drága ajándékok jelentik szeretetünket, hanem hogy önmagunktól mit adhatunk. Karácsonykor meggyújtjuk a képzeletbeli karácsonyi gyertyáinkat, és emlékeztetjük magunkat a szeretet fontosságára. Szeretetteljes karácsonyi ünnepeket kíván a 4. osztály!

              Ahogy a gyermekszív nagyon várja, mikor lebben angyal szárnya, úgy kívánunk mi is Önöknek kellemes karácsonyi ünnepeket! Fogadják szeretettel az ötödikes lányok táncát!

              "Ha az ünnep elérkezik az életedben, akkor ünnepelj egészen! Tisztálkodjál belülről és kívülről! Felejts el mindent, ami a hétköznapok szertartása és feladata. Az ünnep a különbözés. Az ünnep a mély és varázsos rendhagyás. " (Márai Sándor)  A 8. osztály varázsos, kegyelemben gazdag karácsonyt kíván!

              "Legyen ma templom minden ember szìve, Melyben a lélek szárnyat bontogat! Karácsony édes ünnepén, Legyen imádság minden gondolat." Szeretetteljes, boldog, békés karácsonyt kíván a 9. osztály!

              Az iskolai klubok tanulói a karácsony fényeit küldik mindenki számára, hogy őrizzünk meg magunknak minél többet az ünnepből. Boldog karácsonyt mindenkinek!

              Videók:

            • Színház

            • Felső tagozatos tanulóink december 13-án a Komáromi Jókai Színházba látogattak, ahol A beszélő köntös c. előadást tekintették meg. Mikszáth Kálmán regényének színházi feldolgozása elnyerte diákjaink tetszését.

            • Szánházlátogatás

            • Iskolánk alsó tagozatos tanulói 2022. november 16-án a Komáromi Jókai Színházban megtekintették A halhatatlanság országa c. bábjátékot. A népmese az élet céljait, küzdelmeit tárta elénk. A lenyűgőző bábjáték lekötötte gyermekeink figyelmét.

            • Versmondó Fesztivál

            • December 9-én iskolánk szavalói részt vettek a Versmondó Fesztiválon Galántán, amelyet a vágsellyei és a galántai járás felső tagozatosai számára rendeztek az Anyanyelvi Napok keretén belül. Az I. kategóriában Bukovský Zsófia, Danič Dávid Károly és Édes Lőrinc versenyzett, a II.kategóriában Bugár Abigél, Gjergji Izabella és Šípoš Mária. Bukovský Zsófia 2.helyezett lett, ugyancsak 2.lett Šípoš Mária, Bugár Abigél pedig a 3.helyen végzett. Felkészítő pedagógus: PaedDr. Renczés Nóra. Szívből gratulálunk minden résztvevőnek!

            • Diák Sakkbajnokság- kerületi forduló

            • 2022.12.8-án Nyitra megye adott otthont a Diák Sakkbajnokság kerületi fordulójának. A Deáki Alapiskolát Šìpoš Kiara (7.o.) és Kunc Olìvia (8.o.) képviselte. Az országos döntőbe ugyan nem kerültünk be, a lányok viszont a kerületi fordulón kiválóan teljesítettek. Kunc Olìviának a nyertes mérkőzéseinek köszönhetően lehetősége nyìlt egy női bajnokjelölttel is megmérkőzni. A lányokat a versenyre Varga Ernő és Mgr. Šóšik Tìmea készìtette.

              Gratulálunk a kiváló teljesítményhez, s további sok sikert kìvánunk!

            • Mikulás napi sakkbajnokság

            • A délutáni órákban sem ért véget a meglepetések sora. A Szülői Szövetség és a Deáki Alapiskola közös szervezésben valósította meg a Mikulási sakkbajnokságot. Iskolánk 32 tanulója vett részt a megmérettetésen. Az alsó és felső tagozatos fiúk egy csoportban versenyeztek, de külön értékeltük őket.

              Ki szeretnénk emelni Šípoš Kiara teljesítményét, aki az összes mérkőzését megnyerte és Varga Viktort, aki az összesített csoport élén végzett.

              A következő eredmények születtek:

              Lányok

              1. Šípoš Kiara

              2. Kunc Olívia

              3. Horváth Zsófia

              4. Bugár Abigél

              5. Szabó Vivien

              Fiúk- alsó tagozat

              1. Varga Viktor

              2. Kőrösi Márk

              3. Hajdu Olivér

              4. Budai Mátyás

              5. Juhás Leonardo

              Fiúk-felső tagozat

              1. Laky Balázs

              2. Varga Dániel

              3. Szabó Adorján

              4. Édes Lőrinc

              5. Lencse Gábor

              Szép verseny volt. A gyerekeken az öröm és a felszabadult versenyzés látszott.

              Új galériát helyezett a fényképalbumba

            • Mikulás

            • Ho-ho-hó

              December 6-án váratlan vendégeink érkeztek. Rénszarvasok kíséretében betoppant az ősz, öreg Mikulás. Szánját a háztetőn parkolta le, s az iskola kéményén ereszkedett alá. Az angyalkák és az ördög segítségével hozott békességet, szerencsét, szeretetet. Osztályaink rövid dalocskával, versikével kedveskedtek neki. Természetesen nem maradhatott el az ajándékosztás sem. Puttonyát az iskola mellett működő Szülői Szövetség töltötte meg mindenféle jóval. Mivel iskolánkba csak jó gyerekek járnak, reméljük, hogy jövőre is ellátogat hozzánk.