• Novinky

            • Szlovákia- bajnokság, országos döntő

            •  

              2023. december 12-én zajlott Nyitrán Szlovákia bajnokságának országos döntője. Ez a rendezvény volt az idei legjelentősebb ifjúsági sakk esemény. E rangos versenyen jelen volt Szlovákia minden megyéjének korosztályos bajnoka, illetve olyan versenyzők is, akik a korábbi években bizonyítottak, így elkerülték a járási, kerületi selejtezőket. A szervezők nagyon kitettek magukért, fantasztikus kultúrműsorral kedveskedtek a 127 résztvevőnek. A kategóriák legjobbjainak játszmái megtekinthető volt az interneten is. Varga Viktor 4. osztályos tanulónk a Deáki Alapiskolát képviselve a járási, kerületi fordulókon keresztül vívta ki az országos döntőbe jutást. Nagy megtiszteltetés volt számunka, hogy az országos fordulón nemcsak iskolánkat, hanem Nyitra megyét is képviselhettük. Hatalmas siker ez számunkra, ugyanis Viktor ellenfelei mindvégig felső tagozatos, sok esetben 9. évfolyamos tanulók voltak.

              Köszönjük iskolánk és Nyitra megye képviselését!

              Gratulálunk a kiváló teljesítményhez!

              Büszkék vagyunk rád!

              Felkészítő pedagógus: Mgr. Šóšik Tímea

              Varga Viktor felkészítéséhez nagymértékben hozzájárult Varga Ernő bácsi és Varga Zoltán is. Köszönjük!

            • Karácsonyi jótékonysági koncert

            • A KALÁKA együttes "Szabad-e bejönni ide betlehemmel?" c. karácsonyi jótékonysági koncertje Deákin a református templomban!!!

              A megosztásokat előre is köszönjük!!!

              2023. december 19-én -kedden- este 18:00-tól.

              Belépés díjtalan, becsület-adományokat a kihelyezett perselyekben lehet majd elhelyezni.

              A csodás plakátot idén is Ing. Máthé Éva grafikusnak köszönjük szívből!

              Figyelem! -a koncert után a Kaláka együttes kiadványai megvásárolhatóak, dedikáltathatóak lesznek.

              Bízunk benne, hogy e csodás ünnepi alkalomra is megtelik majd templomunk!

              Minden érdeklődőt nagy-nagy szeretettel hívunk és várunk!

            • Tanulmányi kirándulás-Budapest

            • 2023. december 6-án a Deáki Alapiskola tanulói egy csodálatos tanulmányi kiránduláson vettek részt Budapesten. Elsőként az Országházat látogattuk meg. Idegenvezetőnk segítségével barangoltuk be az épület szebbnél-szebb termeit. A történelemmel átitatott falak között csodálattal tekintettünk körbe. Saját szemünkkel láthattunk a koronázási ékszereket és az őrségváltást is. Sok érdekességgel bővült a tudásunk.

              Nem hagyhattuk ki a Vörösmarty tér karácsonyi vásárát sem, ahol ismét találkozhattunk a Mikulással. Karácsonyi dalokat énekeltünk, amelyért finom szaloncukrokat kaptunk.

              Programunk utolsó pontja a Magyar Zene Háza állandó kiállítása volt. Egy valódi zenei utazáson vettünk részt a klasszikus zenétől a tradicionális és globális zenéken át a pop- és az elektronikus zenéig.

              Do fotogalérie bol pridaný nový album Tanulmányi kirándulás.

            • Ho-ho-hó

            • "Édes, kedves Mikulás,

              köszöntünk most téged.

              Eljöttél az idén is,

              ahogy megígérted.

              Látjuk, hogy a tartásod

              teli zsáktól görnyedt.

              Rakd le nehéz puttonyod,

              pihenj meg egy csöppet! (Mentovics Éva: Mikulás-köszöntő)

              Ismét eltelt egy év, s újra meglátogatott minket a Mikulás. A gyerekek vidám dalocskákkal várták. Feneketlen puttonyát idén is a Deáki Alapiskola mellett működő Szülői Szövetség töltötte meg mindenféle finomsággal. Köszönjük!

              Do fotogalérie bol pridaný nový album Ho-ho-hó.

            • Anyanyelvi Napok

            • Az Anyanyelvi Napok keretén belül megrendezett Mesemondó Fesztiválon Zsigárdon Rehák Linda és Molnár Anna Laura vett részt. Miután mindketten előadták meséjüket, oklevelet és ajándékot vehettek át Rudi bácsitól, aki a Mikulás üdvözletét is átadta a gyerekeknek. Gratulálunk!

            • Adventi gyertyagyújtás Deákiban

            •  

              „ Advent első vasárnapján

              felgyullad egy gyertya fénye.

              Melegítse át szívedet,

              legyen fénylő eredménye.

              Kezdődik a csodavárás,

              ahogy egykor Jézust várták:

              szeretettel, bizalommal,

              a tűz lángját körül állták." (Aranyosi Ervin: Advent- első gyertya)

              Az adventi időszak meghitt hangulatához tartozik a gyertyagyújtás. A gyertya fénye a szeretet, a remény és a fény jelképe. Ez az időszak várakozásokkal teli, a karácsonyi készülődést vetíti elő.

              Deákiban 2023. december 3-án 14.30-tól ünnepélyes keretek között valósult meg az adventi gyertyagyújtás. A Deáki Alapiskola tanulói is részt vettek a rendkívül hangulatos eseményen. Gjergji Izabella szavalatával emelte az ünnep fényét. Fellépett iskolánk énekkara is Fótyi Bombic Melinda tanító néni vezetésével. Köszönjük, hogy részesei lehettünk az ünnepségnek.

              Áldott, békés adventi vasárnapot kívánunk mindenkinek!

            • Lövészet-kerületi forduló

            • Győzelmet arattunk a lövészverseny kerületi bajnokságán!

              - Danič Dávid Károly az országos döntőben!

              A 2023/24-es tanévben a Deáki Alapiskola legjobb lövészét, Danič Dávid Károlyt nevezte a járási lövészbajnokságra. Tanulónk három fordulóban bizonyíthatott.

              A járási fordulók október 24-én és november 6-án valósultak meg, melyeken keresztül Dávid megyei továbbjutást harcolt ki. 2023. november 20-án zajlott a kerületi forduló Szentpéteren, amelyen Dávid ISSF fegyverrel az 1. helyen, Slavia légpuskával pedig az előkelő 2. helyen végzett.

              Ez a győzelmünk is hatalmas sikernek számít, ugyanis a sportversenyek kerületi fordulóin nemcsak a magyar tannyelvű alapiskolák, hanem a szlovák iskolák is indulnak.

              Gratulálunk az elért eredményhez! Jó felkészülést kívánunk!

            • A Deáki Alapiskola tánckara a magyarországi televízióban

            • Beszélgetés Szarka Tamás művész úrral a Duna TV Család-barát műsorában

              - A Deáki Alapiskola tánckara a magyarországi televízióban

              Egyik legnagyobb keresztény ünnepünk közeledtével Szarka Tamás Kossuth-díjas felvidéki zeneszerző és előadóművész is karácsonyi koncertek sorozatára készülődik.

              Különösen büszkék vagyunk arra, hogy a Deáki Alapiskola tánckarára esett a választás, s közreműködhettünk Szarka Tamás művész úrral a Jön karácsony c. dalának videóklip forgatásán, Galántán. Szarka Tamás kulisszatitkokat osztott meg a DUNA TV Család-barát műsorában a videóklip forgatásáról. A beszélgetés a műsor 42. percénél indul, s az alábbi linken tekinthető meg.

              Ez úton is szeretnénk megköszönni a lehetőséget, s hálás szívvel gondolunk a művész úrra, akit a gyermekeink nagyon megkedveltek. Köszönjük!

               

            • Sakkbajnokság-kerületi forduló

            • Hatalmas siker Szlovákia bajnokságán! Irány az országos forduló!

              2023. november 29-én Nyitrán került sor a sakkbajnokság kerületi fordulójára, amelyen nemcsak a magyar iskolák, hanem Nyitra megye legjobbjai is részt vettek. Voltak olyanok is, akik teljesítményüknek köszönhetően egyenes ágon jutottak be a kerületi fordulóba elkerülve a járási selejtezőket. A fiatal sakkozók a FIDE szabályai szerint 2 x 10 percben mérhették össze tudásukat. Šípoš Kiara (8.o.), Varga Dániel (8.o.) és Varga Viktor (4.o.) tehetségüknek és szorgalmuknak köszönhetően a járási fordulón vívták ki a továbbjutást.

              Tanulóink nemcsak egyéniben, hanem csapatban is versenyeztek. A csapatot egy lány és egy fiú alkotta. Varga Viktor mindenki meglepetésére és fiatalkora ellenére a 3. helyen végzett. Csapatversenyben pedig 2. helyezést értünk el, mivel Šípoš Kiara is remekül szerepelt, a 8. helyen végzett.

              Felkészítő pedagógus: Mgr. Šóšik Tímea

              Varga Viktor és Varga Dániel felkészítéséhez nagymértékben hozzájárult Varga Ernő bácsi és Varga Zoltán is. Köszönjük!

              Gratulálunk a fantasztikus eredményhez! További jó felkészülést kívánunk!

            • Értesítés

            • Az iskola igazgatósága értesíti a tanulókat és a szülőket, hogy november 30-án és december 1-jén a sok megbetegedés miatt szünetel a tanítás. December 4-én kezdődik újra az oktatás.

            • Anyanyelvi Napok

            • A Csemadok Galántai Területi Választmánya 2023. november 13 – december 16. között szervezi meg az Anyanyelvi Napok rendezvényeit. A programsorozat első próbatétele a 2023. november 28-án megvalósult anyanyelvi vetélkedő, melynek idén a negyedi Pongrácz Ágoston Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola adott otthont. A tanulók két kategóriában bizonyíthattak. Az I. kategóriát a 6-7. évfolyamos tanulók, a II. kategóriát a 8-9. évfolyamos tanulók alkották. A Deáki Alapiskola diákjai közül az I. kategóriában: Danič Dávid Károly (7.o.) és Borbély Melinda (7.o.), a II. kategóriában Kunc Olívia (9.o.) és Bugár Abigél (9.o.) indult.

              Bugár Abigél a 3. helyen, Danič Dávid Károly a 6. helyen, Borbély Melinda és Kunc Olívia a 9. helyen végzett. Köszönjük, hogy e rangos megmérettetésen képviseltétek iskolánkat! Nagyszerűen teljesítettetek, gratulálunk!

              Felkészítő pedagógus: Mgr. Šóšik Tímea