• Novinky

            • A Tompa Mihály Országos Verseny járási fordulója

            • Az utolsó februári napon iskolánk vers-és prózamondói részt vettek a Tompa Mihály Országos Verseny járási fordulóján Deákiban. Tanulóink 6 kategóriában versenyeztek, nagyon szépen szerepeltek. Aranysávosaink, akik továbbjutottak az országos elődöntőbe: Gjergji Lilien 1.hely, Rehák Linda 2.hely, Bukovsky Zsófia 1.hely, Kment Zoe 1.hely, Bugár Abigél 1.hely. Ezüstsávban remekelt Baros András, Kubík Bianka, Budai Mátyás, Gjergji Izabella, Szalóczi Boglárka, bronzsávban pedig Molnár Anna Laura. Mindenkinek szívből gratulálunk! Nagyon büszkék vagyunk rátok!

              Felkészítő: Renczés Nóra

            • Szép magyar beszéd- kerületi döntő

            • "Nyelvében él a nemzet "

               

              A Szép magyar beszéd verseny kerületi fordulója 2024. 2. 28-án került megrendezésre Komáromban a Gépipari és Elektrotechnikai Szakközépiskola épületében. A rangos kulturális esemény fő célja anyanyelvünk ápolása volt. Iskolánk képviseletében Budai Mátyás és Gjergji Izabella bizonyított. Az erős mezőnyben becsülettel helyt álltak, méltón képviselték iskolánkat Jókai városában!

              Szívből gratulálunk!

              Felkészítő pedagógus: Mgr. Šóšik Tímea

            • Kopogtatók

            • Tavasz közeledtével a 3. és 4. osztályosok ajtódíszeket, ún. kopogtatókat készítettek. Nem maradhattak el a virágok mellett a lepkék sem...

            • Disznóvágás- hagyományőrzés

            •  

              Regionális nevelés órán "Disznóvágás falun" volt a tananyag. Ötödikeseink ismeretei széleskörűek a témában. Erre az órára egy kis kóstolót hozhatott mindenki. A kis kóstolóból bőség asztala lett, s aki arra járt, az is kaphatott a finomságokból.

            • Az anyanyelv nemzetközi napja

            • „Nekem áldott az a bölcső, mely magyarrá ringatott.”

               

              Február 21-e az anyanyelv nemzetközi napja. A Deáki Alapiskola László Noémi: Feketeleves című költeményével szeretné felhívni a figyelmet a Föld nyelvi sokszínűségére és gazdagságára. A költemény Bukovsky Zsófia, 6. osztályos tanulónk előadásában hallható.

              Gratulálunk a csodálatos előadáshoz!

            • Csemadok

            • A Csemadok Deáki Alapszervezete 2024. február 17-én évzáró tagsági közgyűlést tartott a Deáki Kultúrház nagytermében. A fellépők között szerepeltek a Deáki Alapiskola tanulói is.

              A iskola programját Bugár Abigél 9. osztályos tanulónk nyitotta meg Zsille Gábor: Ha nincs ötvenhat c. költeményével. Őt követte Néma Emese, szintén a 9. osztályból, aki felolvasta a Lengyel Dénes 100. évfordulója alkalmából írt győztes pályázatát Szerelem első látásra címmel. Az esszé Petőfi Sándor és Szendrey Júlia első találkozásáról szólt. Természetesen nem maradhatott el iskolánk néptánc csoportja sem, akik fergeteges hangulatot teremtettek.

              Az iskola műsorát Kunc Olívia (9. osztály) Szülőföldem című esszéje zárta, amely a Palóc Társaság pályázatán Budapesten 1. díjban részesült.

            • Szép magyar beszéd- járási forduló

            •  

              Tanulóink ismét a kerületi versenyen!

              2024. február 9-én, Léván valósult meg a Szép magyar beszéd járási fordulója. A verseny helyszíne idén is a Juhász Gyula Alapiskola volt. A rendezvényt Mgr. Lőrincz Katalin igazgatónő nyitotta meg, akitől érdekességeket tudtunk meg az iskola történelméből.

              A megmérettetés két kategóriában zajlott. Az I. kategóriába Budai Mátyást (5.osztály), a II. kategóriába Gjergji Izabellát (8. osztály) neveztük.

              Tanulóink fantasztikusan teljesítettek, mindketten az 1. helyen végeztek. Gratulálunk a kiváló teljesítményhez! Büszkék vagyunk rátok!

              Sok sikert kívánunk a kerületi fordulóhoz!

              Felkészítő pedagógus: Mgr. Šóšik Tímea

            • Köszönetnyilvánítás

            •  

              Iskolánk minden tanulója és dolgozója nevében köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik hozzájárultak a 2024-es karnevál sikeres megvalósításához, lebonyolításához.

              Köszönünk minden tombolafelajánlást!

              Köszönjük Deáki Község Önkormányzatának a támogatását, felajánlását!

              Hálás szívvel gondolunk a Szülői Munkaközösség képviselőire, akik finomságokkal halmozták el tanulóinkat.

              S végül, de nem utolsósorban, köszönjük a pedagógusok áldozatos munkáját is!

            • Köszönetnyilvánítás

            •  

              „A szülőföld szálai örök összekötők a tájjal és a földdel, amiből az ember lett, és amivé lesz, és nem szakadhatnak el soha.”

              (Fekete István)

              A Palóc Társaságnak köszönhetően az a megtiszteltetés ért minket, hogy Kunc Olívia és Václav Sarolta (a győztes pályamunkájuk miatt) meghívást kaptak a XXVIII. Országos Ifjúsági Honismereti Akadémia és Tábor rendezvényére, amely 2024. aug. 5-9. között valósul meg, Nyíregyházán. Az akadémia - tábor témája: LÁTHATÓ CSODÁK. A lányok jutalmul a dolgozatukért ingyen vehetnek részt a táborozáson.

              Köszönjük a lehetőséget! A lányoknak pedig jó táborozást kívánunk!

            • A farsangi maszkok

            • A kreatív harmadikos és negyedikes gyerekek munkára nevelésen farsangi maszkokat, bohócokat készítettek.

            • GYÁSZHÍR

            • Az iskola igazgatósága mély fájdalommal tudatja, hogy 2024. január 27-én iskolánk egyik volt pedagógusa indult el az örökkévalóság útján.

              KOVÁCS JÁNOS (1934-2024)

              Matematika-fizika-technika szakos kollégánk, kiváló pedagógus, nagyszerű EMBER és kolléga 1960-tól 1994-ig, 34 éven keresztül tanított iskolánkban.

              Emlékét örökké megőrizzük, nyugodjon békében🖤

            • Magyar Kultúra Napja 2024- nemzetközi szépírói pályázat

            •  

              2024. január 27-én 28. alkalommal vette kezdetét a Magyar Kultúra Napja alkalmából meghirdetett tanulmány- és szépírói pályázat eredményhirdetése, ünnepélyes díjátadója. Ez a rendezvény a Palóc Társaság szervezésével és a Trianoni Szemle szerkesztőségének támogatásával valósult meg. A pályázat célja a szülőföld iránti hűség erősítése, a magyarságtudat elmélyítése a felnövekvő magyar ifjúságban, az anyanyelvi képességek fejlsztése és a magyar fiataljaink tehetségének kibontakoztatása volt.

              A kiértékelést ezúttal is Budapesten, idén viszont a Klebelsberg Kastély dísztermében tartották. A díjazottak most is a határon túli magyarlakta területekről érkeztek. A bírálóbizottság elnöke Kolczonay Katalin, az esemény védnöke pedig Kókay Krisztina, Ferenczy Noémi-díjas textilművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja volt.

              A Deáki Alapiskola tanulói közül hárman vállalták a megmérettetést: Kunc Olívia (9.o.), Václav Sarolat (8.o.) és Borbély Melinda (7.o.).

              Az ünnepélyes díjátadón Kunc Olívia I. díjban, Václav Sarolta II. díjban részesült. Az ünneplő közönség pedig egy részletet hallgathatott meg Václav Sarolta dolgozatából. A kiváló eredményhez gratulálunk!

              Felkészítő pedagógus: Mgr. Šóšik Tímea

            • Szülők bálja 2024

            •  

              2024. január 20-án a deáki kultúrházban került sor a szülők és iskolabarátok hagyományos báljára. Ez az iskolaév egyik legfontosabb eseménye. Tanulóink ismét megvillanthatták tánctudásukat, s táncbemutatójukkal fergeteges hangulatot varázsoltak. Ügyesek voltatok!