• Novinky

            • Koszorúcska

            • Koszorúcska - tanulóink 1. bálja

              A 2023/2024-es tanév szeptemberétől a Deáki Alapiskola 8-9. évfolyamos tanulói ingyenes táncoktatásban részesültek. Hatalmas lelkesedéssel és izgalommal várták az első táncórákat, amelyek remek hangulatban zajlottak. Tanulóink 2023.11. 25-én 14.00 órától ünnepélyes keretek között a helyi kultúrházban mutathatták be tánctudásukat. Az elsőbálozókat idén is Vadkerti Viktor tánc- és illemtanár, a Viva tánciskola pedagógusa oktatta, akinek ezúton is szeretnénk megköszönni áldozatos munkáját, hogy elkalauzolta tanulóinkat a tánc világában.

              Köszönet illeti a Deáki Alapiskola mellett működő Szülői Szövetség képviselőit is, akik a Nyitra megyének benyújtott pályázatukból fedezték a táncoktatás költségeit. Hálás szívvel gondolunk Jakócs Krisztina polgármester asszonyra, aki nemcsak a helyi kultúrházat bocsátotta a szülők rendelkezésére, hanem jelenlétével meg is tisztelte rendezvényünket. Köszönjük!

              Diákjainknak pedig gratulálunk a tánckurzus sikeres elvégzéséhez!

              Do fotogalérie bol pridaný nový album Koszorúcska.

            • A VIII. Hol volt,hol nem...mesefesztivál kerületi fordulója

            • A VIII. Hol volt,hol nem...mesefesztivál kerületi fordulóját november 24-én tartották Nyitrán. Iskolánkból Édes Ábel jutott be a kerületi döntőbe. Miután minden versenyző előadta meséjét, a szervezők egy kis zenés meglepetéssel jutalmazták a mesemondókat. Ábel nagyon ügyesen adta elő népmeséjét, gratulálunk neki!

              Felkészítő pedagógus: PaedDr. Renczés Nóra

            • Sakk

            • Ma megérkezett a tegnapi sakkbajnokság értékelése, melyben a bírák méltányolják Varga Viktor 4. osztályos tanulónk eredményét, mivel a verseny legfiatalabb résztvevőjeként sikerült győzedelmeskednie az alap- és középiskolás tanulók (fiúk) kategóriájában. Hálásak vagyunk az elismerésért!

            • Járási diák sakkbajnokság

            • üszkék vagyunk rátok! - járási diák sakkbajnokság

              A zsigárdi kultúrház adott helyet a 2023.11. 23-án megrendezett járási diák sakkbajnokságnak. A versenykiírás alapján 32 fiú és 14 lány nevezett az eseményre. A fiatal sakkozók a FIDE szabályai szerint 2 x 10 percben mérhették össze tudásukat. A verseny igazgatója Jaroslav Skačan, főbírája pedig Vincent Černák volt.

              Tanulóink szívesen fogadták a kihívást, s a versenyre a következő tanulóinkat neveztük: Varga Viktor (4.o.), Budai Mátyás (5.o.), Édes Lőrinc (7.o.), Kiss Denis (8.o.), Laky Balázs (8.o.), Šípoš Kiara (8.o.). Varga Dániel (8.o.), Kunc Olívia (9.o.), Bugár Abigél (9.o.), Horváth Zsófia (9.o.).

              Büszkék vagyunk ifjú sakkpalántáinkra, akik merészen vágtak bele a mérkőzések sorozatába.

              A végeredmény a gyermekek tehetségét, szorgalmát dicséri.

              A fiúk kategóriájában Varga Viktor az 1. helyen, Varga Dániel pedig a 2. helyen végzett. A lányok kategóriájában Šípoš Kiara szintén az 1. helyet érdemelte ki. Gratulálunk a fantasztikus eredményhez! További sok sikert kívánunk! Irány a kerületi forduló!

              Felkészítő pedagógus: Mgr. Šóšik Tímea

              Do fotogalérie bol pridaný nový album járási diák sakkbajnokság.

            • Falvédő kiállítás

            •  

              A falvédő a lakáskultúra egyik elengedhetetlen kelléke volt. Eleinte fából, gyapjúból és textilből készült. A textil falvédők a polgári otthonokra volt jellemző, később megjelentek a paraszti házakban is. Jellemző rájuk a mindennapi élet gondolatainak a bemutatása, a szorgoskodó háziasszony képe, illetve a házas élet. Felépítése a gyermekrajzokat idézi.

              2023. november 21-én alsó tagozatos tanulóink dekoratív, hímzett falvédőket tekinthettek meg a helyi kultúrházban. Köszönjük a lehetőséget!

            • Egyházmegyei Bibliaismereti verseny - Martos

            •  

              Tegnap gyülekezetünk fiataljaival is Martoson voltunk az Egyházmegyei Biblia-ismereti versenyen, ahol fiataljaink szép eredményeket értek el.

              A kezdő áhitatot gyülekezetünk lp-a, Nt. Édes Réka tartotta.

              Gyermekeink a középső kategóriában ezüst-sávos, míg a felső kategóriában az egyik csapatunk bronz, a másik pedig ezüst sávos besorolást ért el. Köszönjük a felkészítést, a felkészülést, a részvételt.

              SDG-Egyedül Istené a dicsőség!

              "Neveld a gyermeket a neki megfelelő módon, még ha megöregszik, akkor sem tér el attól."

              Péld 22:6

            • KINCSKERESŐK

            • Bugár Abigél, Kunc Olívia és Néma Emese, iskolánk 9. osztályos tanulói részt vettek november 16-án a KINCSKERESŐK -helyi értékeket kutató diákok országos konferenciáján Galántán. Az országos konferenciára az ország minden szegletéből érkeztek felső tagozatos és középiskolás diákok, akik veszik a fáradságot, keresnek, helyi értékeket kutatnak, hogy aztán bemutathassák prezentációjukat a közönségnek. Bugár Abigél és Néma Emese a deáki Tok Ibolya néni szüleinek a II.világháború alatt szomorúan végződő történetét és levelezését mutatták be. A hallgatóság szeme könnyes volt, amikor a szép, kerek történetük végén Ibi nénit is bemutatták. Kunc Olívia pedig Serédi Jusztinián bíboros, hercegprímás életútját mutatta be családi visszaemlékezések alapján. Segítséget, dokumentumokat a kutatáshoz Százné Serédi Veronikától és Dr.Tóthné Serédi Ottíliától kapott, így bemutatva híres rokonukat egy kicsit más oldalról is. A zsűritől nagyon sok dicséretet kaptak, ami biztosan arra ösztönzi őket a továbbiakban is, hogy nyitott szemmel járjanak, továbbra is keressék a kincseket. A lányok arany minősítést érdemelték ki, amihez szívből gratulálunk! Felkészítőjük: Renczés Nóra

            • A Gondoskodó Nemzet Program

            • A Szülői Szövetség örömmel tudatja,hogy a 2023-as tanév folyamán a Magyar Kormány és a BGA Zrt.támogatásával a “ Gondoskodó Nemzet Program oktatási célú tevékenységeinek támogatásával” pénzügyi támogatásban részesültünk. Az 1. és 4. osztályokba korszerű egyszemélyes állítható magasságú padokat és székeket vásároltunk. Köszönjük!


            • A magyar nyelv napja

            •  

              „E drága nyelvet porrá ne törjétek,

              Ne nyúljon hozzá avatatlanul

              Senki: ne szaggassátok szirmait

              A rózsafának, mely hóban virul.

              Úgy beszéljen ma ki-ki magyarul,

              Mintha imádkozna,

              Mintha aranyat, tömjént, myrrhát hozna!”

              November 13-án a magyar nyelv napjára emlékezünk, mivel 1844-ben ezen a napon fogadta el az országgyűlés a magyar nyelvet államnyelvvé nyilvánító törvényt. Ez alkalomból iskolánkban is megemlékezést tartottunk. A felsős diákok meghallgatták Reményik Sándor: Az ige című versének felemelő gondolatait. Ezután közmondásokkal és szólásokkal találkoztunk Lackfi János: Tanulságok című versében. Végül pedig ismétlésképpen kognitív térképeket (gondolattérképeket) rajzoltunk. Figyeljünk anyanyelvünk igényes, kifejező használatára!

            • Hol volt, hol nem volt... mesemondó és rajzverseny

            • A Nyitrai Kerületi Iskolaügyi Hivatal idén is megrendezte a Hol volt, hol nem volt... mesemondó és rajzversenyt a vágsellyei járás iskolái számára. A verseny kiírása szerint állatmeséket kellett rajzolni, illetve állatokról szóló meséket elmondani. Iskolánkat a mesemondó versenyen Rehák Linda, Molnár Anna Laura, Édes Ábel és Kment Zoe képviselte. Édes Ábel az 1 . helyen végzett, így továbbjutott a nyitrai kerületi fordulóba. A rajzversenyre beküldött szebbnél szebb rajzaink közül Molnár Júlia az 1. helyen végzett, így az ő rajza a kerületi fordulóba került. Mindenkinek szívből gratulálunk!

              Felkészítő: Renczés Nóra

            • A magyar vers ünnepe Ipolyságon

            • A Palóc Társaság idén is megrendezte a magyar vers ünnepét Ipolyságon. Sajó Sándor születésének 155. évfordulója és a Petőfi -emlékév tiszteletére a versmondóknak mindkét költő egy-egy versét kellett a zsűrinek előadnia. P. Kerner Edit, a Zenthe Ferenc Színház művésze, Sándor Zoltán, a Zenthe Ferenc Színház művészeti vezetője és Csábi István előadóművész a hazai és magyarországi előadók közül választotta ki a győzteseket. Iskolánkat Budai Mátyás, Bende Zara Amina és Bugár Abigél képviselte. Mindannyian egy kategóriában versenyeztek a nívós mezőnyben. Bugár Abigél a 2. helyen végzett, Budai Mátyás Ipolyság város különdíjában részesült, Bende Zara Amina oklevelet vehetett át. Mindhárman nagyon szépen szavaltak. Szeretettel gratulálunk! Felkészítőjük: Renczés Nóra

            • Korpás Éva - felső tagozat

            • A felső tagozatos diákjaink számára sem maradhatott el a nevelőkoncert. Korpás Éva népdalénekes és zenekara igyekezett dalra fakasztani tanulóinkat is. A jó hangulatú koncerten ismert és kevésbé ismert népdalokat hallgattunk meg kicsit másképp. Művészi élménnyel gazdagodva tértünk haza.

            • Korpás Éva - alsó tagozat

            • Alsó tagozatos tanulóink és a Deáki Óvoda növendékei 2023. november 9-én egy fantasztikus népzenei koncerten vehettek részt Korpás Éva népdalénekes és zenekara előadásában. Gyermekeink nagyon jól érezték magukat a Libidaridom című koncerten, amely hihetetlenül tartalmas volt. Az előadó bevonta őket az éneklésbe, mindannyian aktívan részt vehettek a produkcióban

            • Lampionos felvonulás Deákiban

            •  

              A Csemadok helyi alapszervezete 2023.11.7-én az esti órákban lampionos felvonulást szervezett.

              A menet a kultúrház elől indult, s ugyanitt fejeződött be. Tanulóink a kellemes séta után élményekkel gazdagodva tértek haza. A felvonulás végén a Csemadok meleg teával kedveskedett.

              Köszönjük a meghívást, a szervezést!

            • Köszönetnyilvánítás

            •  

              Ezúton szeretnénk köszönetet mondani mindenkinek, aki adójának 2%-ával támogatta iskolánkat. Felajánlásukkal sikerült az informatika terembe a régi elhasználódott székek helyett új állítható magasságú forgószékeket beszerezni. Nagyon szépen köszönjük!